Dünyada gıda israfı sürekli olarak daha büyük bir sorun haline geliyor, porsiyonlar giderek daha büyüyor, kişisel gıda tüketimi giderek daha fazla artıyor. Herkes her gün kırmızı et, balık ve tavuk tüketmiyor ancak 1 kaşık mercimek yemeğinin bile çöpe gitmesi dünyada gıda israfının oluşmasına ve artmasına neden oluyor.

Çöplükler Gıda Dolu!

Gıda İsrafı Hakkında 5 Gerçek!

Avrupa ve ABD dahil Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla gıda çöpe atılıyor. Gıdaların çöpe atılmasının bedeli ise büyük oluyor.

Milyarlarca İnsan Doyabilir

Gıda İsrafı Hakkında 5 Gerçek!

Çöpe atılan milyonlarca ton gıda ile 1 milyardan fazla insanın doyması mümkün. Her bir domatesin çöpe atılması milyarlarca dolarlık israfın ve çevre kirliliğinin en önemli temel sebepleri arasında. Türkiye’de çöpe atılan gıdalar ile milyarlarca liralık bir parayı kasada tutmak mümkün. Her gün evinde 4 kişiye yemek yetecek kadar yemeklik alan bir ailenin bir gün 5 kişilik yemek yapması 1 kişilik yemeğin çöpe atılması tek başına bakıldığında küçük bir yemek gibi görünse de hepsi birleşince bir evde çöpe atılan gıdanın binlerce kiloyu bulabilmesine neden olabilir.

ABD ve Avrupa engellemek için çalışıyor

Gıda İsrafı Hakkında 5 Gerçek!

ABD ve Avrupa’da gıda israfını engellemek için kapalı kutulardaki porsiyonlar halkın isteklerine göre ve bir kişiye yetecek kadar konularak paketlenerek satışa sunuluyor. Halk evlerinde israfı engellemek için neler yapabilecek oldukları ve nasıl bu konuda çözüm bulabileceği hakkında devlet tarafından doğru bilgilendiriliyor. Çöpe atılacak gıdaların smoothie ve benzer içecekler olarak değerlendirilmesi ve bozulmasından hemen önce sebze ve meyvelerin sıvı olarak tüketilmesinin herhangi bir zararının olmadığı, meyvenin yarısı çürükse diğer yarısının tüketilebileceği konularında ABD ve AB’de halkı bilinçlendiren kampanyalar düzenleniyor.

Dünya Bu Yükü Kaldıramıyor!

Gıda İsrafı Hakkında 5 Gerçek!

Dünya gıda israfını kaldırabilecek kadar üretim yapılan bir yer değil. Afrika’nın dışında Türkiye ve ABD’de aç olan milyonlarca insan var. Üretimin bir sınırı var ve bu üretim sınırının üzerine çıkılması gerek ekonomik açıdan, gerek ise dünyanın şartları gereği mümkün değil. Bugün mısır üretimi belirli bir sınırda ve tüketime göre arttırılıyor, bazen ise doğal afetler bunu engelliyor. Toprak verimliliği giderek artarken, milyonlarca insanın aç olduğu dünyada gıda israfını biraz dikkat ederek engellemek mümkün olmasa da engellemeye yönelik adımlar atmak dünyanın bu yükten arınmasında fayda sağlayabilir.

Gıda İsrafı En Çok Gelişmeye Devam Eden Ülkelerde Sorun Oluyor!

Gıda İsrafı Hakkında 5 Gerçek!

Gıda israfı en çok gelişmeye devam eden ülkelerde yaşanan bir problem. Bu ülkeler arasında Türkiye’de mevcut. ABD’de gıda israfı giderek artsa da ABD ekonomisi gereği bu yükün altından çok rahat kalkabiliyor ve kendi tarımını kendi yapabiliyor olmasından ötürü bu nedenle yaşadığı kayıpları parası ile engelleyebiliyor. Ancak ekonomisi kötü olan ülkelerde gıda israfı nedeniyle belki bir gıdaya erişmenin fiyatı arttığında binlerce insan artık fiyatı artan bir ürünü satın alamıyor. Tüketim talebine göre fiyatın arttığı pazarlarda israf yapılması fiyatları daha fazla arttırabiliyor.

Gıda israfını engellemek için tüketime dikkat etmek en önemli tedbirlerin başını çekiyor. Tüketilecek kadar ürün satın almak ve fazlasını almayarak gıda israfını engellemek gerek. Aksi durumda her gıda israfı geleceğimize yaptığımız, insanlık adına kötü eylemlerden birisi oluyor.




Kategori: